top of page

Vertrouw nooit op de streepjes!!

Als je nieuwe schoenen koopt wil je die natuurlijk zo snel als mogelijk uitproberen. Uiteraard moeten eerst nog de schoenplaatjes worden gemonteerd. Als je een ander merk en type koopt als je had, wordt de schoenplaatpositie anders als voorheen. Dan kan je het beste de schoenplaatjes laten instellen. Koop je hetzelfde merk en type kan je, zou je denken, het plaatje op hetzelfde markeringsstreepje zetten als op je vorige schoen. Maar kan je hier zomaar van uitgaan?

De realiteit wil dat je dat helaas niet kan doen. Schoenen verschillen nogal van elkaar. En zelfs een paar schoenen uit dezelfde doos zijn niet exact hetzelfde. Soms zijn het kleine verschillen, maar soms zijn het ook echt grote verschillen. Bijna elk merk heeft hier last van. In de praktijk zie je dat de zool van de schoen niet altijd exact op dezelfde wijze op het bovenwerk van de schoen wordt bevestigd. Soms is deze wat verder naar voren, soms wat naar achteren en soms zie je ook zijwaartse verschillen. In het productieproces, welk deels handwerk is, ontstaan deze kleine verschillen. De schroefgaten zitten wel altijd op een vastgestelde plaats op de zool. Dat komt door dat deze positie al is opgenomen in de mal waarin de zool wordt gemaakt.

Plaats je de zool links en rechts niet exact op dezelfde wijze onder het bovenwerk, krijg je verschillen waar de schroefgaten zich onder je voet bevinden als je de schoen aan hebt. Het je 2 gelijke voeten, dan zal je de plaatjes dus links en rechts verschillend moeten plaatsen om dezelfde positie te verkrijgen.

Vaak kan je de verschillen in plaatsing van de zool al in de neus of hak van de schoen zien. Je ziet dan verschillen in de hoeveelheid materiaal welk er uitsteekt. In het voorbeeld op de foto zie je een duidelijke andere vorm van de hak van de schoen door verschil in plaatsing. Het uiteindelijke verschil in de schoenplaatpositie bleek maar liefst 5mm te zijn bij deze schoen.

Dus vertrouw nooit op de streepje op je schoen!! #MetenIsWeten

bottom of page