top of page

De juiste fietsschoen kiezen

Wielerschoenen zijn er in alle soorten en maten. Hoewel het design natuurlijk altijd mooi moet zijn, want wielrenners zijn nu eenmaal ijdel, is functie veel belangrijker. Maar waar moet je nu op letten als je een nieuwe wielerschoen koopt?

MTB of raceschoen

Op de eerste plaats is het belangrijk voor je zelf na te gaan waar je ze voor wilt gebruiken. Stap je regelmatig af, moet je kleine stukjes lopen, dan is een MTB schoen een betere keuze. De schoenplaatjes van deze schoenen zijn doorgaans verzonken. De schoenen zijn iets flexibeler en hebben een zool met goede grip. Een typische racefietsschoen is stijf, heeft geen verzonken schoenplaatjes en is ook alleen maar voor een ding gemaakt, en dat is fietsen.

Harde of flexibele zool

Zeker op een racefiets is een harde zool altijd beter. Een hardere zool is beter in het overdragen van de krachten op de pedalen zonder enig verlies. Een flexibele zool leidt tot krachtverlies en kan er tevens toe leiden dat het schoenplaatje te sterk in de voet wordt gedrukt tijdens kracht zetten. Dit kan tot klachten leiden. Zeker bij de kleinere schoenplaatjes, zoals Shimano SPD of Time Atac XC, zijn zeer flexibele zolen niet aan te bevelen.

De juiste maat

Het kiezen van de juiste maat is natuurlijk cruciaal. Net als hardloopschoenen, neem je een wielerschoen 1 maat groter dan je dagelijkse schoenen. Dit is belangrijk daar je voeten tijdens fietsen uitzetten. Je moet voldoende teenruimte hebben en mag niet met de hak uit de schoen schuiven. Daarom is het ook altijd goed een paar passen met je potentiële nieuwe wielerschoen te lopen.

Brede of smalle leest

Er is zeer grote verschil in design en pasvorm van wielerschoenen. Belangrijk is een schoen te kopen die bij jou voet past. Zo zijn er brede voeten, dit zie vaak bij holvoeten (pes cavus), smalle voeten en meer neutrale voeten. De kunst is een schoen te vinden die je voet genoeg stevigheid biedt en toch je voet niet inklemt. Om een goed oordeel te kunnen geven moet je, net als bij de juiste maat kiezen, een schoen aan je voet hebben gehad. Met name het vergelijken met andere schoenen is belangrijk. Dus koop nooit een schoen via internet die je niet vooraf hebt gepast en vergeleken. Brede schoenen: bv Northwave, Specialized. Smalle schoenen: Sidi, Shimano, Mavic. Sidi geeft tevens de keuzemogelijkheid tot een zgn. breedtemaat, aangeduid met een “W”. Deze zijn echter in vergelijk met een Northwave nog steeds vrij smal. Sidi is een erg geliefd merk wegens zijn mooie Italiaans design. Maar al te vaak worden er concessies gedaan door de schoen 2 maten groter te kopen. Dit is een erg slechte keuze daar dit de juiste plaatsing van het schoenplaatje in gevaar brengt.

Zooltjes of geen zooltjes

Maak je gebruik van custom of prefab zooltjes, moet je altijd je schoen passen mèt de zooltjes. Deze nemen namelijk altijd iets meer ruimte in. Veel merken bieden reeds standaard een voetbed in verschillende sterktes van ondersteuning op basis van je voettype. De meeste plaats voor een zooltje biedt Specialized schoenen. Echter opgepast!!! een Specialized schoen heeft een versteviging aan de binnenzijde die het zooltje kan opduwen, waardoor het effect mogelijk te sterk kan worden. Daarbij hebben de meeste schoenen van Specialized een voorvoet (varus) correctie, waarbij de voorvoet in een kanteling naar buiten wordt geplaatst. Ook hiermee moet rekening worden gehouden.

Sluitingen

De sluitingen bij wielerschoenen variëren van klittenband, kliksystemen, kabelsystemen (boa), veters, of combinaties hiervan. Hoe meer individuele sluitingen, hoe nauwkeuriger je de druk/spanning kan verdelen over de voet.

Conclusie

Het uiterlijk van de schoen is uiteraard belangrijk, maar let vooral op functie en pasvorm. Een schoen moet goed bij je lengte en type voet passen. Koop daarom nooit een schoen die niet aan had

bottom of page