top of page

Zadels voor vrouwen

Het vinden van het juiste zadel voor een mannelijke wielrenner is vaak al moeilijk genoeg. Voor vrouwen is dit meestal nog moeilijker. Wat maakt het voor vrouwen zo moeilijk een comfortabel zadel te vinden?

Zadels voor vrouwen

Op de eerste plaats is het vrouwelijke bekken duidelijk anders van vorm dan het mannelijke. Over het algemeen staan de zitbotten bij vrouwen verder uit elkaar dan bij mannen. Dit zorgt ervoor dat een dameszadel breder moet zijn om de zitbotten te ondersteunen. Verder is het zo dat de hoek waarin de beide schaambeen botten bij elkaar komen, bij mannen met 90 graden, een veel steilere hoek kent dan bij vrouwen. (100 graden) Dit zorgt ervoor dat de punt van het zadel bij een vrouw veel meer kans krijgt direct op de geslachtsdelen te drukken. Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen flexibeler dan mannen. Hierdoor zijn vrouwen fysiek in staat dieper te zitten, echter leidt dit direct ook tot nog meer druk op de geslachtsdelen.

Bij vrouwen verlopen de zenuwen en bloedvoorziening naar de geslachtdelen volgens een vergelijkbaar traject als bij mannen. Daarom zien we bij rensters ook klachten die de mannelijke renners kennen: Doofheid of tintelingen van de geslachtdelen. Door de druk, die ontstaat door het zitten op het zadel, worden de bloedvaten en zenuwen afgekneld.

Directe druk op de geslachtsdelen tijdens fietsen, kan bij vrouwen leiden tot wondjes en huidveranderingen. Verwaarloosde wondjes kunnen uitgroeien tot sterke ontstekingen. Hygiëne is daarom erg belangrijk.

Om de druk op de geslachtsdelen te verminderen worden vaak zadels gekozen met een opening. Helaas leidt dit in sommige gevallen tot een verergering van de ongemakken. De oorzaak hiervan is meestal gelegen in de breedte en de positie van de opening. Deze is bij de meeste zadels smaller dan de breedte van het vrouwelijke geslachtsdeel. Afhankelijk van de zitwijze kan dit leiden tot het inklemmen van de schaamlippen, en dus meer klachten. Verder past soms de positie van de opening niet goed bij de individuele zit. Als de renster iets verder naar voren zit of in staat is het bekken verder naar voren te laten kantelen, moet ook de opening verder naar voren zijn gepositioneerd.

Ondanks te hogere flexibiliteit van vrouwelijke wielrenners, is de totale zitlengte en het zadel-stuurhoogteverschil geringer als bij mannen. Dit is vaak te wijten aan het instinctief vermijden van druk op de geslachtsdelen. Dit is dus niet helemaal te wijten aan andere lichaamsproporties.

Hoewel er duidelijke sekseverschillen zijn in bekkenvorm, is er een overlap. Hierdoor rijden sommige vrouwen beter op een mannenzadel, en sommige mannen beter op een vrouwenzadel. Excessieve druk op de geslachtsdelen en perineum moet worden vermeden. Het is dus essentieel dat er voor een juist zadel wordt gekozen.Het zadel is een keyfactor m.b.t. de totale positie van de renster op de fiets.

bottom of page