top of page

Gekleurde Tape

Vaak krijg ik de vraag: “wat is dat voor gekleurde tape die je altijd bij sporters ziet”. Bekend voorbeeld uit de wielersport is Tony Martin. Hij heeft vaak de zgn. “kinesiotape” op zijn knieën tijdens een tijdrit. Maar wat is het en hoe werkt het?

Wat is het niet:

Hoewel het soms zo lijkt: het is geen wonder middel. Ook de kleuren hebben geen betekenis en beïnvloeden niet de werking. Tevens is deze tape niet geschikt om een gewricht te fixeren. Hiervoor is de bekende witte sporttape het meest geschikt. De gekleurde is namelijk elastisch. Op maximale spanning kan een deels fixerende werking worden bereikt. We kunnen dan echter nog steeds meer spreken van een sturende werking.

Wat is het dan wel:

Met kinesio tape (merknamen: cure tape, easy tape, en vele andere) kan je met name het herstel bevorderen, pijn dempen en de sturing (coördinatie) van een gewricht via het spierstelsel beïnvloeden. De belangrijkste werkzame eigenschap van de tape is de elasticiteit en het golfachtige patroon van de kleefstof. Indien de tape onder rek/spanning wordt aangebracht is deze in staat om de capillairen verder te openen door de druk van de huid te reduceren. Zo worden afvalstoffen beter afgevoerd. Daarom wordt het vaak gebruikt te ondersteuning van de behandeling wegens lymfoedeem en grote bloeduitstortingen. Dit laatste kan je zelf ook eens uitproberen. Heb je een grote blauwe plek (breder dan de tape). Plak dan eens een stuk kinesiotape over de bloeduitstorting. Je zult zien, het gebied onder de tape, hersteld veel sneller dan het gebied ernaast. Ten aanzien van sturing en coördinatie werkt kinesiotape met name op de propriocepsis (sensoriek van het lichaam). Door de tape op een bepaalde plek in een bepaalde richting op spanning te leggen, kunnen spiergroepen worden geremd of juist gestimuleerd. Dit komt doordat het lichaam met zijn sensoriek, merkt in welke richting er wordt getrokken. Het zenuwstelsel onderneemt dan motorisch (spieren) actie. Op deze wijze kunnen aangedane structuren worden ontlast en het herstel worden bevorderd.

Opgepast:

Het juist aanleggen van de tape is van belang voor de werking. Het onjuist aanleggen kan klachten verergeren i.p.v. verbeteren. Daarom is het van belang dit alleen door geschoold personen te laten uitvoeren. Bij voorkeur een fysiotherapeut. Tevens moet er voor worden gewaakt, dat het dragen van de tape geen gewoonte wordt. Het is een hulpmiddel om het herstel te bevorderen. Meer niet. Het is geen vervanger voor actieve stabiliteit. Deze moet middels gerichte training worden bereikt en niet middels het plaatsen van een tape. Daar de tape langdurig wordt gedragen, soms wel tot 3 dagen, kan dit leiden tot huidreacties. Hierbij moet gezegd worden dat de witte sporttape over het algemeen veel slechter op de huid wordt verdragen. De kinesio tape bevat een kleefstof die relatief goed wordt verdragen en ventileert goed.

Conclusie:

Zien we een sporter met gekleurde tape, dan heeft bij bepaalde issues die behandeld worden door zijn therapeut. Het is geen wondermiddel. Kinesio tape is een middel om het herstel te bevorderen, niet meer en niet minder. Kinesio tape is geen langdurige oplossing.

bottom of page